Oireet

Haavaisen paksusuolitulehduksen yleisimmin esiintyvä oire on pitkään jatkunut ripuli. Ulostuskertoja on useita vuorokaudessa ja ulosteiden mukana tulee tyypillisesti verta ja limaa. Ulostamistarve saattaa olla pakonomaista ja siihen voi liittyä kouristavia vatsakipuja. Ulostuskertojen määrä kertoo taudin vaikeusasteesta. Pitkään jatkunut veriripulointi voi aiheuttaa anemisoitumisen.

Haavaisen paksusuolitulehduksen oireet vaihtelevat taudin laajuus- ja vaikeusasteen mukaisesti. Laajuusaste kertoo kuinka pitkälle suolitulehdus on edennyt suolessa.  Laajuusasteen perusteella tauti luokitellaan peräsuolitulehdukseksi (proktiitti), vasemman paksusuolen tulehdukseksi (distaalinen koliitti) ja laaja-alaiseksi paksusuolitulehdukseksi (pankoliitti). Vaikeusaste luokitellaan kliiniseen remissioon (oireeton tauti), lievään, keskivaikeaan ja vaikeaan tautimuotoon oireiden perusteella.

Vaikeusasteen arviointi

  • Kliininen remissio - ei oireita
  • Lievässä taudissa ripuliulosteita on alle neljä kertaa vuorokaudessa, ei yleisoireita, tulehdusarvot normaalit
  • Keskivaikeassa taudissa ripuliulosteita on yli neljä kertaa vuorokaudessa ja korkeintaan lieviä yleisoireita
  • Vaikeassa taudissa veriripulointia on kuusi kertaa vuorokaudessa tai useammin, syke yli 100/min, lämpöilyä, anemia, tulehdusarvot ovat koholla

Taudinkulku etenee yleensä aaltomaisesti, jolloin vaihtelevan kestoista oireetonta jaksoa (remissio) seuraa tuntemattomasta syystä puhkeava oireellinen pahenemisvaihe (relapsi). Pahenemisvaiheiden estohoitona käytetään lääkehoitoa. 

Milloin otat yhteyttä hoitavaan lääkäriin?

  • Ripulointi alkaa tai jatkuu lääkityksestä huolimatta 
  • Verta ja / tai limaa on toistuvasti ulosteessa
  • Normaalista poikkeava kiire ulostamaan tai ulosteen karkailu