Tutkimukset

Suolistosairauksiin erikoistunut lääkäri tekee haavaista paksusuolitulehdusta epäiltäessä paksusuolen tähystystutkimuksen, jossa suolen pinnalla mahdollisesti näkyvät tulehdusmuutokset tukevat haavaisen paksusuolitulehduksen diagnoosia. Diagnoosi varmennetaan tähystystutkimuksen aikana otetuin solu- ja kudosnäyttein.

Haavaisen paksusuolitulehduksen diagnostiikka saattaa olla ongelmallista koska solu- ja kudosnäyttein ei aina pystytä päättelemään onko kyseessä haavainen paksusuolitulehdus vai Crohnin tauti. Tällöin voidaan puhua välimuotoisesta koliitista, jossa on kummankin taudin piirteitä.

Diagnoosin jälkeen sairauden seuranta tapahtuu gastroenterologian poliklinikoilla, terveyskeskuksissa tai yksityisellä sektorilla. Sairauden tilannetta ja lääkehoidon vaikutuksia seurataan tarpeen mukaan lääkärin seurantakäynneillä, laboratoriokokeilla ja tähystystutkimuksilla. Lääkityksen tehoa ja mahdollisia haittavaikutuksia seurataan laboratoriokokein. Laboratoriokokeiden aikaväli vaihtelee taudin vaikeusasteesta ja käytetystä lääkityksestä riippuen. Paksusuolen syöpäriskin liittyvät säännölliset paksusuolen tähystysseulonnat aloitetaan yleensä 8-10 vuoden kuluttua sairauden diagnosoinnista.